Kategorie
 
 
 
 
 
Černý rybíz
 
 
Černý rybíz - přírodní bojovník za zdraví

 

Listy a plody černého rybízu pro příjemné aroma a léčivé působení jsou cennou součástí domácích celoročních bylinných čajových směsí, povidel a ovocných vín.

 

Jsou velkou zásobárnou vitamínů  a dalších zdraví prospěšných látek. Zároveň jsou bohatým zdrojem energie, obsah cukrů v černých rybízu je od 5,5 až 7,5%

 

Obsahují nejvíce vitamínu C ze všech pěstovaných druhů ovoce. Uvádí se, že na 100 g bobulí od 150 až 220 mg, dále obsahují velmi důležitý vitamín P, E a B. Z pektinů je to zejména resveratrol, vyšší množství obsahují pouze ostružiny a plody rakytníku. Z flavonoidů je to zejména kempferol, kvercetin a myricetin dále obsahují třísloviny, silice a éterické oleje, aminokyseliny glutamin a asparagin, také minerály především vápník, železo, hořčík, draslík a mangan.

 

Komplex flavonoidů s účinkem na cévy označovaný nesprávně jako vitamín P, má (zejména v kombinaci s obsaženým či dodaným vitamínem C) ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů. Bioaktivní flavonoidy působí s obsaženým i dodaným vitamínem C většinou synergicky. 

 

Díky  značnému množství antioxidantů jsou černý rybíz vhodnou prevencí vůči demenci, stárnutí buněk, tkání a orgánů, nástroj k léčbě a prevenci aterosklerózy a kornatění cév. Obsažené pektiny jsou nápomocné při boji s rakovinou.

 

 

 
 

Černý rybíz

Seřadit podle: Řadit vzestupně
Výrobce: 
Zobrazuji:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze